Co-creatie schoolreis

Schooljaar 2016-2017 is het tweede schooljaar dat de Kompasschool voor het jaarlijkse schoolreisje een co-creatie neerzet met leerlingen, ouders, plaatselijke ondernemers, team en de Texelse gemeenschap. 

Hoe werkt dat?
Aan het begin van het schooljaar geven vrijwillige ouders zich op voor de 'schoolreiscommissie'. Deze commissie, bestaande uit ouders van de leerlingen, brainstormen over een mogelijke bestemming van het schoolreis. Een of meerdere voorstellen vanuit de commissie worden vervolgens met het team besproken. Gezamenlijk wordt er één bestemming gekozen, soms bestaande uit meerdere activiteiten. 

De leerlingen weten nog niet wat de bestemming is. Hier komen ze achter door hints te verdienen. Voor een bepaald bedrag krijgen de leerlingen een hint over de locatie, verstopt in een grote creatie. Vorig jaar was dit een schoolbus, dit jaar een raket. Door de hints te verdienen, voelen leerlingen zich betrokken bij de organisatie van de schoolreis. Hoe meer geld er opgehaald wordt, hoe lager de kosten voor ouders voor de schoolreis. Een schoolreis is een kostbare activiteit, die op deze manier betaalbaar wordt. Om een beeld te geven: Een bus kost ongeveer 600-700 euro voor een dag, met ongeveer 25 leerlingen op school zijn de kosten per leerling al 24-28 euro voor alleen vervoer. 

Acties kwamen bij leerlingen en ouders zelf vandaan, zoals de kamer stofzuigen, auto's wassen, grasmaaien. Vanuit de schoolreiscommissie werd een plek op de kofferbakmarkt in Den Burg geregeld. Het team regelde een sponsorloop en een massale flessenactie. Vorig jaar sponsorde Rotaract, de jongeren afdeling van de Rotary, het vervoer. Dit jaar sponsort Spar Koot uit Oosterend de boodschappen. En Jumbo Den Burg heeft de doneerknop van het statiegeld ingezet voor de schoolreis van de Kompasschool.

En waar gaan we nu naar toe?
De hints bestonden uit 'the talented wright brothers', een uitvinding van Leonardo da Vinci en de vijfde en laatste hint was een morse code die we met de hele school hebben ontcijferd. De bestemming: Aviodrome en het Belevenissenbos. We gaan donderdag 29 juni.

Leerlingen, ouders, plaatselijke ondernemers, team en de Texelse gemeenschap, bedankt voor het mede mogelijk maken van het schoolreis dit jaar. Speciale dank gaat uit naar de schoolreiscommissie.
Media
  • kompasschool
Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT